Opdateret 8. august 2010

Rejsemål

Hvordan er det lige  meningen, man skal få  ekvipagen med vogn og bagage op her? (Mecklenburg 2004)Få lande er så godt udstyret med cykelstier og cykelruter som Danmark. Undtagelsen er Holland, som måske er verdens bedste cykelland. Cykelstierne udgør en helt selvstændig infrastruktur, som de fleste steder er adskilt fra bilvejene. Skiltningen viser den mest hensigtsmæssige rute fra a til b, og fører ikke cyklisten ud på unødvendige omveje. Dertil kommer, at alle afstande er korte, og der er ingen stigninger.

Sverige er også udmærket at cykle i, i hvert fald den sydlige del, hvor afstandene er overkommelige og terrænet ligeså. Er der ikke cykelstier har de svenske veje til gengæld den fordel, at der er brede nødspor, så bilerne kører inde på midten, og kommer kun ud til kanten for at lade andre overhale. Det giver det meste af tiden god plads til at være cyklist. Sverige har også stadig et sammenhængende net af små markveje, som er hyggelige at begive sig ad, og som faktisk fører een et sted hen, i modsætning til i Danmark, hvor mange markveje ender blindt på en gårdsplads.

Tyskland har tidligere ikke været velegnet til at cykle i, men er begyndt at komme efter det. Der bliver lavet stadig flere cykelruter, omend en del af dem dog ikke går ad de mest fremkommelige veje. I byerne er det almindeligt, at cykler hører til på fortovet, og dermed skal op og ned af samtlige kantsten, og på landet kan en meget blød, sandet skovsti godt pludselig være en del af cykelruten. Vi har også prøvet at skulle op ad en trappe med fuldt oppakkede cykler og cykelvogn. Det kræver enkelte steder stadig lidt pionerånd at være cyklist i et så traditionelt bilorienteret land, men som sagt - det er blevet meget bedre.

Belgien, Frankrig, Tjekkiet og Ungarn kendes også som gode lande at cykle i. I 2010 har vi afprøvet en tur langs floder i Tjekkiet. Donau, Mosel, Rhinen er også populære at cykle langs, men dem har vi stadig til gode.

I Danmark er der velegnede forhold for cyklister i hele landet, men det sted, der nok er mest opsøgt af cyklister må være Bornholm. Vore egne oplevelser som cyklister på Bornholm og i Nordjylland er beskrevet her: