Juleplumkage 2018

Martins spontane sommerhusprojekt.

En opskrift fra sommerhusets gamle kogebog, tilpasset til hvad der på slump var blevet købt ind og hvad der tilfældigvis fandtes i skabene.

NB: Tilberedes 1 måned før servering.

* 225 g smør/margarine
* 225 g sukker
* 6 æg
* 0,75 dl lys sirap
* 300 g mel
* 120 g groftmalede hasselnøddekerner
* 1 tsk bagepulver
* 200 g mandelmassa fra ICA
* 2-3 tsk blandet kanel, muskatnød og nellike fra Sigrids krydderkasse
* 700 g blanding af rosiner (lidt gamle fra skabet), dadler, pomeransskal og cocktailbær.
* en rest vodka fra skabet til opblødning af rosiner
* en rest gin fra skabet til opblødning af dadler
* 0,75 dl mælk inkl rester af gin og vodka, som dadler og rosiner har ligget i blød i

 

Fedtstof og sukker røres godt sammen i en 45 år gammel røremaskine.
Æggene deles og blommerne røres i. Rør godt efter hver blomme (hvilket sker af sig selv fordi maskinen står og rører videre mens man knækker det næste æg).
Rør sirup i.
Bland mel med bagepulver, de malede nødder samt krydderier (nellikerne knuses med træhammer på skærebræt i mangel af morter).
Hæld blandingen i dejen skiftevis med mælk/spiritusblandingen.
Bland de tørrede frugter med tilstrækkelig mel til at affedte dem, og hæld dem i dejen (her er det, man hører røremaskinen trække sejt og gå ned i omdrejninger).
Pisk æggehviderne stive.
Rør cirka halvdelen af hviderne i dejen for at blødgøre den.
Vend forsigtigt resten af hviderne i.

Kom dejen i en smurt bageform, ca 25cm i diameter.
Sæt den i ovnen ved 150 grader og tag ud på en 7 km løbetur. Efter hjemkomst dæk den med alufolie og stik i den ca hvert kvarter.
Kagen tages ud når den stadig er fugtig inderst i midten, men kun der, hvilket er efter ca 3 timers bagning.
Lad afkøle nogle timer inden den pakkes ind og lægges i køleskab.

Dagen efter:
* Rom, afmålt efter behag
Prik kagen og hæld rom over; ikke for meget.
Gem kagen væk i en måneds tid, godt pakket ind.

Til senere udførelse:
* 4-5 spsk abrikosmarmelade
* 1spsk vand
* 1 tsk citronsaft

Pynt:
* 250 g marcipanmasse (kan måske købes udrullet)
* 100 g flormelis
* 2 spsk rom eller sherry

Glasur:
* 400 g flormelis
* æggehvide
* citronsaft

Varm abrikosmarmelade, vand og citronsaft og fordel det i et tyndt lag over kagen.
Ælt marcipanmassen sammen med flormelis og rom eller sherry. Rul marcipanen ud og beklæd kagen med den og tryk den fast på kagen.
Rør flormelis med æggehvide til passende konsistens. Skal være ret tyk. Tilsæt citronsaft.
Smør glasuren ud over marcipanen med en bredbladet kniv.
Dekorér kagen yderligere med nisser, juletræ, blade eller anden julepynt inden glasuren stivner (eller spring dette over hvis det bliver for julenørdet).