Panforte di Siena
i Martins version, inspireret af en originalopskrift fundet i en avis efter at have smagt det i Toscana i 2000

Serveret ved folkeskoleklassens gensyn i 2006, samt ved flere senere anledninger

200g mandler
200g hasselnøddekerner
 
200g kandiserede pomeransskal
200g sukat
200g kandiseret ingefær
200g udstenede dadler
reven skal af 1 citron
reven skal af 1 appelsin
De tørrede frugter kan sammensættes efter hvad man har lyst til. Jeg mangler f.eks stadig at prøve med abrikoser eller figner.  
200g hvedemel  
6 kryddernelliker  
250g honning
250g rørsukker
 
2 spsk rosenvand
Saften af 1 appelsin
Skulle originalt egentlig have været 2 spsk. orangeblomstvand
1 pakke rispapir Rispapir fås i visse indvandrerbutikker; vi fandt det hos en vietnameser. Samme gælder orangeblomtvand og rosenvand.
Ca 1 dl rom NB:Rom er absolut ikke med i originalopskriften

Rist nødder og mandler i ovnen ved 100 grader til de dufter ristet. De må ikke branke.
NB: Ca. 3/4 af mandler og hasselnødder anbefaler jeg blendet til pulver, selvom originalopskriften ikke nævner dette.
Det gør kagen mere homogen og sammenhængende. Den sidste fjerdedel kan grofthakkes eller bruges hele.

Kog honning og sukker langsomt op til sukkeret er smeltet.
Rør blomstervandet og appelsinsaften i.

Hak frugten groft. Stød nellikerne i en morter.
Bland nellikerne i melet og derefter al frugten samt nødder og mandler. Bland godt.
Hæld sukkerblandingen i og bland meget grundigt.

Smør en stor springform med smør og for den med rispapir (ihvertfald i bunden).
Tryk dejen ned i formen i et jævnt lag.
Bag ved 150 grader i ca 70 minutter.
Lad afkøle.

Åbn formen og løsn kagen forsigtigt fra bunden. Hæld rom ud i formbunden så den er ca ½ dækket og læg kagen på igen.
Luk formen om kagen igen.
Stik med en strikkepind en masse huller i kagen oppefra. Overhæld kagen med resten af rommen og lad det trække ned i kagen.
Drys herefter kagen med flormelis, helst gennem en sigte.

Kagen holder sig frisk i en plastikpose i køleskabet i månedsvis, men også udenfor køleskab klarer den sig fint i adskillige uger.
Faktisk bliver den bedst når den har haft et par uger til at "sætte sig".