Vanillemåner

Martin smagte i 2019 en rigtig god småkage og fik lyst at prøve at efterligne den. Det lykkedes til fulde; de blev næsten endnu bedre!

Som udgangspunkt blev brugt en gammel opskift på vanillekranse, og så blev der tilsat ekstra nødder, ekstra salt og ekstra afbagning.

* 250 g mel
* 190 g magarine
* 150 g sukker
* 1 æg
* 100 g malede mandler eller hasselnøddekerner
* 2 tsk vanillesukker
* 2-3 tsk groft salt
* perlesukker til pynt

Margarinen smuldres i melet. Sukker, vanillesukker, finmalede nødder/mandler og salt tilsættes. Til sidst æg. Det hele æltes til en meget homogen masse.

Dejen hviler i køleskabet i nogle timer eller helst til næste dag.

Rulles ud til en pølse, ca 4-5 cm i diameter, og skæres i skiver a ca 3 mm tykkelse. Skiverne skæres over til halvmåner og lægges på bagepapir på en bageplade. Drys med perlesukker og tryk det gerne lidt ned i dejen.

Bages ved 175 grader i ca 12 minutter; herefter bages de videre under vedvarende observation indtil de har fået en mellembrun kulør. De skal være mørkere end almindelige vanillekranse, men må ikke blive decideret mørkebrune som f.eks brunkager.

Tag dem ud af ovnen og husk at lade dem køle helt af før de lægges i en kagedåse.