. Opdateret 7. september 2017

Vi elsker at rejse. Vore rejser har om muligt indslag af bjerge og af badning. Et yndet koncept er at flyve ud eller tage toget, leje en bil og have medbragt telt, så vi kan nå både byer og bjerge. Vore berejste børn har ofte klaget, når der er gået over et år siden, de sidst har fløjet. De tog selv tråden op på egen hånd da de blev modne til interrail-alderen.

Fra sted til sted

Det giver os som regel de bedste oplevelser at tilbringe ferien med at lege nomader og drage fra sted til sted. Gerne indenfor et begrænset område, så man holder sig indenfor et et land eller en landsdel, men alligevel ser nyt hele tiden. På cykelture og sejlture er nomadeformen nærmest selvskreven. Vandreture bliver også klart bedst, hvis de bringer en fra sted til sted, men det forudsætter, at man vælger et område med gode stier og begrænsede afstande mellem mulige steder at overnatte. En forudsætning for rejseformen er at man kan pakke let, så man ikke har for meget bagage at slæbe rundt på. Man må indarbejde en god morgenrutine, så det ikke tager for lang tid at komme afsted, selvom telt og soveposer skal pakkes. Ved rejser i Amerika har vi dyrket at bevare vores jetlag, så vi kunne stå tidligt op og få noget ud af dagen. At gå tidligt i seng på en campingplads er ikke noget problem!

Vi foretrækker at rejse på egen hånd, hvor det er muligt. Det kræver dog, at man kan planlægge ordentligt hjemmefra. Her har internettet jo revolutioneret mulighederne for at finde transport og overnatning hjemmefra. Vi læser også gerne andres rejseberetninger, som kan være meget oplysende - derfor også denne hjemmeside med vores bidrag til genren. Ordentlige kort er afgørende for planlægningen. Her kan Nordisk Korthandel www.scanmaps.dk ofte hjælpe. De steder, hvor vi har været med rejseselskaber, er steder hvor vi ikke har stolet på at vi selv kunne klare planlægningen, f.eks.i Nepal og i Marokko. Men det tager en del af fornøjelsen for os at skulle tilpasse os et rejseselskab.

Transportformer

For at komme frem til destinationen eller videre til næste mål undervejs, kan vi lide at bruge tog eller bus, men så er formålet primært transporten. Vi kan kigge ud på det landskab, vi glæder os til at komme ud i, men føler ikke vi oplever det nu. Til gengæld er et antal timer i en bus eller et tog et dejligt pusterum. Vi kan også finde på at leje en bil. Det er en udmærket løsning i letbefolkede egne med store afstande. Vi har haft meget glæde af en lejet bil i Island, Norge og Amerika. I tættere befolkede egne, f.eks. Holland og Tyskland, er som regel rimelige muligheder for kollektiv transport man kan komme rundt med.

For at opleve noget vil vi helst fragte os fremad på cykler, til fods eller i vores båd. Alle tre transportformer giver en god indlevelse i et landskab, man rejser i og man kommer frem i et tempo, der giver tid til at få det hele med og fordøje oplevelserne. Cyklerne kommer ikke frem på lige så små stier som fødderne. Til gengæld dækkes et større geografisk område og man er ikke så afhængig af at have overnatning og proviantering lige på ruten. I båden kommer man frem i det historisk korrekte tempo og kan pludselig forstå, hvilke kyster der ligger tæt på hinanden, selv om der kan være langt af landvejen.

Indkvartering

På sejlture er det let. Man har hjemmet med og der skal ikke pakkes før dagens etape, kun søstuves, hvis vejret kræver det.
På landjorden kan vi også bedst lide at have hjemmet med ved at medbringe vores telt. Det giver samme fordel af at være et kendt sted hver nat og det giver en uovertruffen fleksibilitet, fordi det næsten altid er til at få plads. I de fleste lande er man henvist til at bruge campingpladser. Det er også OK, fordi de tilbyder gode faciliteter, men de ligger ofte langt fra togstationer og bycentre og til tider er der langt imellem, så man snarere må lægge ruten efter campingpladserne end finde overnatning hvor det passer ind i ruten. Campingpladser er dog ofte mere feriecentre end natur. Kan vi komme til det opsøger vi gerne en primitiv lejrplads, hvor der er mere fredeligt og eneste facilitet er en bålplads, et das og - hvis man er heldig - en vandhane.
I Sverige tillader allemansrätten at man telter hvor som helst inden for visse regler. I Danmark er fri teltning tilladt i udvalgte skove, som kan findes på Naturstyrelsens hjemmeside. Se vores film Friteltning i danske skove om dette emne.


Billige hoteller er hensigtsmæssige i byer, men det kræver ofte forudbestilling eller i hvert fald en adresse hjemmefra. Vandrehjem kan være fint nok i Norden, men sydpå har vi haft dårlige oplevelser med at forsøge at være en familie på steder, der var kønsopdelt.
Skal vi bo det samme sted hele ferien, som f.eks. på en skiferie eller en storbyferie, foretrækker vi en hytte eller en ferielejlighed, så vi kan have vores egen husholdning, indrette os som vi vil og ikke passe et hotels spisetider. Som familie er det også praktisk at være sammen fremfor at skulle dele sig på flere værelser.

 

Storbyfamilierejser

En rejsekoncept vi har prøvet med held flere gange er at tage på storbyferie flere generationer sammen. Traditionen stammer fra Martins familie, der tog på påskerejse med deres store drenge – og fortsatte efter at Martin var blevet til to.

I en by kan hver tilrettelægge sine egne planer for shoppingtur, museumsbesøg eller ture i omegnen. Til aftensmad mødes man og udveksler oplevelser. Allerbedst fungerer det, hvis man kan dele en ferielejlighed, men hotelværelser tæt ved hinanden dur også. Nogle ture tager hele selskabet i folk, så vi får fælles oplevelser.

Efter børnene er kommet til, har det endnu større værdi at kunne dele sig op. Forældrene kan komme på museer eller teaterbesøg uden børn og bedsteforældrene kan opleve byen i børnehøjde.
Nogle rigtigt vellykkede rejser har vi haft, hvor konceptet er udvidet til at omfatte begges forældre, så vi har været 8 mennesker af sted.

I Skt. Petersborg havde vi en fantastisk dag i Vinterpaladset. Vi drog af sted i tre hold, men var på museet samtidig og stødte af og til på hinanden i de enorme sale. Det blev til friske tips om hvad man ikke måtte gå glip af og en ivrig Arvid, der halede af sted med sin farmor for at vise et særligt imponerende billede. De mest engagerede museumsbesøgere kunne uden problemer blive hængende, selv om andres ben og hoveder blev trætte.
Andre seværdigheder har vi besøgt forskellige dage. Martins forældre anbefalede klosteret Alexander Newskij og Martin og Mette valgte at gå der til messe og kunne så gøre det uden børn.