Fjernvandrevej E6

Vi bor lige op ad en fjernvandrevej som går fra Finland til Grækenland!

Vejviser på Gl. Kirkevej i Kastrup

Ja, det er jo ikke fordi vi bor lige ved et spændende vandreområde, men der er noget fantasiæggende ved, at man i sin hverdag passerer skilte, som man i princippet kunne følge tusindvis af km. Der er dog endnu store huller i vandrevejen. Over Balkan ligger det dårligt med markeringen og Finland er heller ikke rigtig med endnu. Danmark er også en af de hvide pletter på kortet.
Vores strækning af fjernvandrevejen går fra Øresundsbroen til Storebæltsbroen. Over Fyn må man endnu selv finde vej til Bøjden, så man kan sejle over til Gendarmstien. E6 fra Kastrup til Korsør er 155 km, som blev indviet i 2000. Den er ikke en fjernvandrevej på den måde, at man kan gå langt uden at komme til civilisationen. Tværtimod er den anlagt i ”tysk” stil fra by til by, så den er velegnet til kortere etaper. I Sverige går vandrevejene langt ude i skoven, mellem primitive lejrpladser. I Tyskland passerer de jævnligt byer med jernbane og hoteller, se f.eks. en gennemgang af E1

Kastrup-Roskilde
Ved søen mellem motorvejene i Vejleå-kilenRuten starter på Kastrup Station og følger cykelstien langs motorvejen til Tårnby. Der er her vi jævnligt færdes. Hvis ikke man går meget op i at gå hele ruten, bør man dog starte på Tårnby Station. I stedet for at lede efter en vandrevej i en lufthavn, kan man starte med at se på Tårnby gamle landsby og besøge Københavns ældste kirke. Ruten til Roskilde har vi aldrig gået, men vi kender det meste som cykeltur – og det er det nok også mest egnet til. Lange lige asfaltveje fører over Vestamager til cykelstien over Avedøre Holme, gennem Købe Bugt Strandpark og op igennem Vejleå-kilen. Da ruten ynder at opsøge stationer, skal den forbi Høje Taastrup inden den fortsætter ad stier gennem villakvarterer og efterhånden marker syd for Roskildvej.

 

Roskilde-Lejre
I Roskilde starter en smuk tur, som Mette og børnene gik i foråret 2005. Ruten vælger at slå et sving nordpå for at føre forbi Roskilde Domkirke og nyde kysten ved Roskilde fjord. Ved en kilde på Tuttesti, lige nedenfor domkirken er ruten markeret med et Andreaskors, det officielle mærke, som også minder om at de traditionelle vandreveje ofte er pilgrimsruter.

Gennem Boserup Skov søger ruten sig sydpå igen for at passere Svogerslev lige uden for Roskilde. Der var slutpunktet på vores lille endags-tur og kan passende være et startpunkt, hvis man har sigtet mere indstillet på Korsør end på kulturhistorisk vandring.

Markvejene ned mod Lejre kender vi fra cykelture og her kommer man for første gang ud på landet.

Langs Ringsted ÅHaraldsted-Ringsted
Langs Haraldsted sø er der anlagt ny sti til vandreruten. Vi gik her i forsommeren 01, da den var ganske ny, og havde svært ved at trænge frem og endnu sværere ved at finde en måde at komme op på landevejen, der går parallelt (da vi på denne tur var startet i Ringsted og snart skulle finde noget hjemtransport). Der var dog fine strandenge nedenfor Haraldsted by.
Turen mellem Haraldsted sø og Ringsted er en smuk sti langs Ringsted å, hvor man bliver ført under motorvej og jernbane. Stien passerer også et krucifiks ved vejen, et usædvanligt syn på vore breddegrader, men man bliver mindet om hvad der kan vente længere nede ad den europæiske vandrevej.

 

Skovene ved Skjoldenæsholm
Igennem de store skove midt på Sjælland er der ikke opnået tilladelse til at markere ruten. Til gengæld kan man jo så vælge sin egen vej gennem skovene og behøver ikke holde sig til den slagne landevej som brochuren foreslår.

Forbi Kongskilde friluftsgård
Her har jeg gået flere gange på NFA-ture. Der er en smuk sti langs søen og op til selve Friluftsgården, men før og efter dette sted vælger ruten landevejen. Det burde ikke være nødvendigt i det sjællandske skovlandskab.